Deze graffitikunstenaar heeft genoeg materiaal om elke muur in Gent vol te tekenen

- 27/03/2023

De 21-jarige kunstenaar Mohammed Qraiqea houdt in samenwerking met Graffiti vzw een openluchtexpo op Le Mur Gent, de legale graffitizone van de stad. En daar kun je echt niet naast kijken.

Brendan Cox, de man van de vermoorde Britse politica Jo Cox: ‘We staan aan de winnende kant, de tegenpartij verliest het debat’

- 03/03/2023

In juni 2016 werd het Britse parlementslid Jo Cox vermoord. De dader was geradicaliseerd door extreemrechts en viseerde haar vanwege haar inzet voor de Labourpartij: de 41-jarige Cox voerde campagne tegen de Brexit en bestreed moslimhaat. Nu verzet haar man Brendan Cox zich tegen een kritisch rapport over het Britse terreurbestrijdingsprogramma Prevent, dat te veel aandacht zou besteden aan extreemrechtse dreigingen. Een gemiste kans, vindt hij: ‘Nu námen politici het probleem eindelijk serieus.’

Voor deze vluchtelingen en asielzoekers is dit Ierse pension een veilige haven

- 30/01/2023

Wekelijks komen er meer dan 1.000 Oekraïners aan in Ierland. Ook de grensstad Dundalk met haar 40.000 inwoners vangt veel vluchtelingen op. In afwachting van een geschikte huisvesting kunnen ze terecht in het pension van Tim Mullins en zijn familie.

Montasser Alde’emeh: ‘Je bent nu begraven, Shireen, maar je bent niet dood’

- 24/12/2022

In Hemelpost zeggen we vaarwel aan hen die in 2022 zijn komen te gaan. Montasser Alde’emeh, auteur en journalist, schrijft een brief aan Al-Jazeera-journaliste Shireen Abu Akleh, die op 11 mei werd doodgeschoten. Ze werd 51 jaar.

Messen in de rug van getraumatiseerde en lijdende Palestijnse kinderen

- 03/11/2022

Aan de Vlaamse kiezer om haar of zijn conclusies te trekken en zich af te vragen of deze politici en partijen hun stem wel verdienen, en of ze medeplichtig willen zijn aan de messen in de rug van getraumatiseerde en lijdende Palestijnse kinderen en jongeren in openluchtgevangenissen.

Humo sprak met een topman van de taliban: ‘De mensen verwelkomen ons, want wij behandelen ze met liefde’

- 20/08/2021

Chaos en paniek heersen in Afghanistan nu de taliban er de macht hebben overgenomen. In geen tijd wisten de islamitische strijders provincie na provincie in te nemen, en afgelopen weekend viel ook hoofdstad Kaboel in hun handen. Hoe oogt de toekomst van het nieuwe ‘Islamitisch Emiraat Afghanistan’? En wat heeft de bevolking te vrezen? Humo vroeg het aan Mohammad Naeem Wardak, topman en woordvoerder van de taliban.

Terreurexperten kijken weg van Israëlische staatsterreur

- 17/05/2021

Is het wel zo radicaal om een apartheidsstaat als Israël aan te klagen? Israël heeft zelfs geen afgebakende grenzen. Elke dag pikken ze opnieuw grond in. Dat is niet nieuw, de hashtag op sociale media is dan ook: “We can’t breath since 1948”. Wie haalt de schoen van hun luchtpijp?

‘Ik erken Israël. Maar erkent Israël mij?’: kwestie Israël-Palestina duikt op in elke kiescampagne in de VS

- 27/10/2020

Met de Joodse kiezers als inzet, duikt de kwestie Israël-Palestina steevast op in elke Amerikaanse kiescampagne. Er gebeurde wel wat in de Trump-jaren, maar vooruitgang in het vredesproces zat er alweer niet in. Hoe kijken een Belgisch-Palestijnse journalist en een Nederlands-Joodse schrijfster vandaag naar het ‘Eeuwige Conflict’?

‘Als we hier niet kunnen trouwen, dan in het paradijs, zei hij’

- 24/02/2016

‘Toen ik aan de politie verklaarde dat ik de verloofde van Salah was, keken ze me raar aan. Wellicht hadden ze een vrouw met een boerka verwacht.’ Drie maanden na de aanslagen in Parijs spreekt de vriendin van de voortvluchtige terrorist Salah Abdeslam voor het eerst – en voor het laatst. ‘Ik maak officieel een einde aan onze verloving. Ik wil verder met mijn leven.’