‘De Amerikanen waren wél geïnteresseerd’

- 04/05/2016

Waarom konden Montasser AlDe’emeh en zijn deradicaliseringscentrum niet op meer steun van de overheid rekenen? ‘Hij diende nooit een aanvraag in’, reageren de bevoegde kabinetten.

Montasser Alde’emeh vs Dyab Abou Jahjah

- 27/04/2016

Moeten moslims voor de spiegel gaan staan om de verklaring voor hun moeizame integratie te vinden? De aansporing van jihadspecialist Montasser Alde'emeh raakte in Vlaanderen een gevoelige snaar. Zelden werd een opiniestuk op Knack.be zo vaak geliket en gedeeld. De repliek van Movement X-leider Dyab Abou Jahjah ging evenmin onopgemerkt voorbij: niet de moslims moeten collectief voor de spiegel gaan staan, wel Alde'emeh die in de reflectie de contouren van Uncle Tom zal herkennen. Knack liet beide allochtone boegbeelden afzonderlijk aan het woord over het diepe water dat hen scheidt.

Waarom zij helaas geen dubbelinterview geven

- 23/04/2016

Ze hebben elkaar nog nooit ontmoet en zijn het grondig met elkaar oneens. Deze week bereikte hun dispuut een hoogtepunt. Wat is er aan de hand tussen jihadonderzoeker Montasser AlDe'emeh en activist Dyab Abou Jahjah?

'Geloof niet alles wat ze jullie op straat vertellen'

- 26/03/2016

Jazeker, ze bestaan, de islamitische jongeren die dinsdag hebben gejuicht. 'En wij nemen die signalen ernstig', zegt Erik Van Den Berghe, directeur van het Atheneum van Anderlecht. 'Maar die jongeren zijn niet verloren. Montasser AlDe'emeh kan hen op het rechte pad houden.' Op reportage met een jihadexpert bij achttien pubers. Door Joël De Ceulaer

Eerste opvangcentrum voor potentiële jihadisten in Molenbeek

- 17/02/2016

Jihadkenner Montasser AlDe’emeh opent in Molenbeek een opvangcentrum voor radicale moslimjongeren en hun families. Hij doet dat samen met de moeders van twee Syriëstrijders.

Einer begann, den Hass zu hassen

- 20/01/2016

Einst träumte Montasser Alde’emeh davon, sich in die Luft zu jagen. Heute will er junge Männer überzeugen, nicht in den Dschihad zu ziehen.

Bewijsstukken A en B

- 19/01/2016

‘Evident’ en ‘sereen’. Zodra die woorden vallen in dit land, word ik wantrouwig. Of eigenlijk: ze maken me ronduit agressief.

Pionier AlDe'emeh

- 18/01/2016

Het is schrikken om te lezen wat jihad­expert Montasser AlDe'emeh overkomt (DS 16 januari). Hij zou een jonge mens die op het verkeerde pad was geraakt onrechtmatig een attest hebben geschreven. Misschien wou hij hem wel een tweede kans geven. Natuurlijk mag je dat niet doen, zeker niet in het huidige tijdsgewricht. Maar moeten we hem daarom meteen in het kamp van de jihadstrijders indelen?

De predikers van de haat stelen kinderen uit onze samenleving

- 16/12/2015

'Radicalisering', 'terreur' en 'jihadisme': in koeienletters staan ze in de wordcloud van 2015. Burgemeester Hans Bonte en islamoloog Montasser AlDe'emeh buigen zich samen over de kwaal van deze tijd. 'Angst is nefast, maar naïviteit evenzeer.'

Waarom ik niet voor de veiligheidsdiensten in dit land wil werken? Het zijn amateurs

- 15/12/2015

'Ik was 16 en ik trainde in mijn oorlogsbos voor de jihad. In mijn gedachten bereidde ik me voor op een aanslag in Israël. Een aanslag voor de kinderen van Palestina.' Terreurexpert Montasser AlDe'emeh (26) was tien jaar geleden een Belgisch-Palestijnse puber met extremistische, gewelddadige gedachten, klaar om zichzelf op te offeren. Vandaag is hij als islamoloog één van de meest gevraagde stemmen in het terreurdebat in België en Nederland en bestudeert hij de beweegredenen van Syriëstrijders. 'Ik denk dat je het zelf moet hebben meegemaakt om het echt te kunnen begrijpen.'

Dubbel leven