Montasser Alde’emeh: ‘Je bent nu begraven, Shireen, maar je bent niet dood’

- 24/12/2022

In Hemelpost zeggen we vaarwel aan hen die in 2022 zijn komen te gaan. Montasser Alde’emeh, auteur en journalist, schrijft een brief aan Al-Jazeera-journaliste Shireen Abu Akleh, die op 11 mei werd doodgeschoten. Ze werd 51 jaar.

Messen in de rug van getraumatiseerde en lijdende Palestijnse kinderen

- 03/11/2022

Aan de Vlaamse kiezer om haar of zijn conclusies te trekken en zich af te vragen of deze politici en partijen hun stem wel verdienen, en of ze medeplichtig willen zijn aan de messen in de rug van getraumatiseerde en lijdende Palestijnse kinderen en jongeren in openluchtgevangenissen.

Humo sprak met een topman van de taliban: ‘De mensen verwelkomen ons, want wij behandelen ze met liefde’

- 20/08/2021

Chaos en paniek heersen in Afghanistan nu de taliban er de macht hebben overgenomen. In geen tijd wisten de islamitische strijders provincie na provincie in te nemen, en afgelopen weekend viel ook hoofdstad Kaboel in hun handen. Hoe oogt de toekomst van het nieuwe ‘Islamitisch Emiraat Afghanistan’? En wat heeft de bevolking te vrezen? Humo vroeg het aan Mohammad Naeem Wardak, topman en woordvoerder van de taliban.

Terreurexperten kijken weg van Israëlische staatsterreur

- 17/05/2021

Is het wel zo radicaal om een apartheidsstaat als Israël aan te klagen? Israël heeft zelfs geen afgebakende grenzen. Elke dag pikken ze opnieuw grond in. Dat is niet nieuw, de hashtag op sociale media is dan ook: “We can’t breath since 1948”. Wie haalt de schoen van hun luchtpijp?

‘Ik erken Israël. Maar erkent Israël mij?’: kwestie Israël-Palestina duikt op in elke kiescampagne in de VS

- 27/10/2020

Met de Joodse kiezers als inzet, duikt de kwestie Israël-Palestina steevast op in elke Amerikaanse kiescampagne. Er gebeurde wel wat in de Trump-jaren, maar vooruitgang in het vredesproces zat er alweer niet in. Hoe kijken een Belgisch-Palestijnse journalist en een Nederlands-Joodse schrijfster vandaag naar het ‘Eeuwige Conflict’?

In de Syrische gevangenis bij Belgische IS-strijders: ‘België heeft hen nog niet ondervraagd’

- 03/01/2020

In de Noord-Syrische stad Al-Hasakah bewaken Koerdische soldaten een geïmproviseerde gevangenis met naar schatting vijfduizend IS-jihadisten, onder wie ook vijf Belgen. Zij zijn, zo stelt de gevangenisdirecteur, nog niet ondervraagd door de Belgische inlichtingen- of veiligheidsdiensten.

Koerdische verzetsleider wil Belgische jihadi’s niet zomaar uitleveren: ‘De straffen in België zijn veel te laag’

- 28/12/2019

Terwijl hier het debat woedt over de gecontroleerde terugkeer van Belgische jihadi’s uit Syrië, raakt het standpunt van de Koerdische verzetsstrijders die de Belgen vasthouden uit beeld. Wat blijkt? Vele Koerden willen hen niet zomaar uitleveren, zegt militair leider Salah Jamil aan De Morgen. ‘De straffen in België zijn veel te laag.’

‘Donald Trump heeft de tweestatenoplossing definitief begraven’

- 10/04/2018

Woordvoerder Husam Badran van de Palestijnse beweging Hamas, die op de terrorismelijst van de Europese Unie staat, nodigt de Belgische regering uit om een delegatie naar Gaza te sturen.

‘Duiveluitdrijving is een dure business geworden’

- 13/09/2017

De duivel bestaat echt. Tenminste, daar zijn veel diepgelovige moslims, christenen en joden vast van overtuigd. Duiveluitdrijvingen blijken in 2017 ook in België nog altijd een wijdverbreide praktijk. Soms met dodelijke gevolgen. Islamoloog en universitair onderzoeker Montasser AlDe’emeh dompelde zich onder in de wereld van de exorcisten.

Waar gaan de aalmoezen naartoe?

- 28/06/2017

Vorige week liep de ramadan af. Jihadi-onderzoeker Montasser AlDe’emeh schoof aan om de vasten te breken, en probeerde te achterhalen wat er met de islamitische aalmoezen gebeurt. ‘Het is een misverstand te denken dat het geld binnen de moslimgemeenschap moet blijven.’