Montasser AlDe’emeh: ‘Ik wens alle onderdrukte volkeren, waar ook ter wereld, vrijheid toe’

HUMO Hoe heeft u het voorbije jaar beleefd en welke trend of evolutie is u opgevallen?

MONTASSER ALDE’EMEH «Zonder enige twijfel: de laatste stuiptrekking van het koloniale tijdperk, en de standvastigheid van de Palestijnen wereldwijd. ‘Quibusdam invitis gloriosor ex cinere consurgo’ of ‘Door velen benijd, zal ik nog grootser uit mijn as verrijzen’: die spreuk metselde de grootvader van een dierbare vriend in de gevel van Het Moorinneken in Leuven. De komende jaren zal dat bewaarheid worden voor bezet Palestina en de Palestijnen.»

HUMO Wat vond u het afgelopen jaar het beste en het slechtste op radio, tv en sociale media?

MONTASSER ALDE’EMEH «Slechtste radio en tv: het reproduceren van het door de koloniale zionistische propagandamachine gewenste perspectief op de Palestijnse zaak. Beste: het doorbreken daarvan door kritische journalisten en schrijvers wereldwijd. ‘Journalism is printing what someone else does not want printed; everything else is public relations,’ zei George Orwell

HUMO Welke boeken, films en muziek hebben u dit jaar het meest bekoord?

MONTASSER ALDE’EMEH «Boek: alles van de Palestijnse auteur Adania Shibli. Het was ongepast dat de Frankfurter Buchmesse de uitreiking van een literatuurprijs aan Shibli schrapte na de Hamas-aanval op 7 oktober. Ondanks die tegenwerkingen zullen Palestijnse schrijvers hoge toppen blijven scheren. Ook ‘The Famine Plot: England’s Role in Ireland’s Greatest Tragedy’ van Tim Pat Coogan is een aanrader.»

HUMO Wie wenst u wat toe voor 2024 (ten goede of ten kwade)?

MONTASSER ALDE’EMEH «Ik wens alle onderdrukte volkeren, waar ook ter wereld, vrijheid toe.»

Ook te raadplegen via de website van Humo.

Reageer