Als jonge gasten keken we op naar Ronaldo en Messi. Nu zijn Bin Laden en Baghdadi onze voorbeelden

- 17/09/2014

Voor zijn doctoraat aan de Universiteit Antwerpen verdiept onderzoeker Montasser AlDe’emeh zich in de problematiek en de drijfveren van de Belgische Syriëstrijders. Zijn studie bracht hem eerder dit jaar naar Syrië en Gaza, en tussen 4 en 12 september interviewde hij dagelijks – via WhatsApp en Facebook – een jonge Antwerpse IS-strijder die aan het front al twee broers zag sneuvelen, de jongste was amper 17 jaar. Voor het Westen zijn het meedogenloze terroristen, voor de Islamitische Staat ‘martelaren’.

Onderzoeker tussen polderjihadisten in Syrië

- 16/07/2014

Met gevaar voor eigen leven begeeft onderzoeker Montasser AlDe’emeh zich onder de polderjihadisten in Syrië. Hij trekt met ze op, praat met ze en ligt met ze onder vuur. Alles om te begrijpen wat de jongeren drijft.

Niemand wordt als extremist geboren

- 16/07/2014

Het is een eeuwenoude les: ken je vijand. Kruip in zijn huid om hem beter te leren kennen. Dat is precies wat onderzoeker Montasser AlDe'emeh van de Universiteit Leuven doet. Hij doet 'veldonderzoek' in Syrië, voert gesprekken met Europese jongeren die daar hun heilige oorlog voeren.

Onderzoeker op bezoek bij Syriëstrijders

- 14/07/2014

Een onderzoeker aan de KU Leuven en Universiteit Antwerpen verblijft momenteel bij de Belgische Syriëstrijders. Hij wil zich naar eigen zeggen beter kunnen inleven in hun leefwereld.

Vlaamse jongen wordt jihadstrijder

- 19/03/2014

Sinds meer dan een jaar vecht Antwerpenaar Brian De Mulder in Syrië, en hij is niet van plan terug te komen. Hoe wordt een gewone jongen die bij Germinal Beerschot voetbalt een strijder bij een extreme jihadistische militie? Knack volgde De Mulders spoor van de Antwerpse pleintjes tot de straten van Aleppo, en praatte uren met hem via Skype. Dit is zijn verhaal.

Dubbel leven