Thuis bij de ouders van Fouad Belkacem

- 04/03/2015

Belgiës nieuwe boeman, Fouad Belkacem, slijt zijn dagen in de gevangenis van Antwerpen. Maar wie is hij eigenlijk? Waar komt hij vandaan? Hoe is hij geradicaliseerd? Onderzoeker en Knack-medewerker Montasser AlDe’emeh praatte met hem en zijn familie. ‘Na de rellen om het hoofddoekverbod kon Fouad drie dagen niet op zijn benen staan door de stokslagen van de politie.’

Paradies statt Lasagne

- 23/01/2015

Nirgendwo in Westeuropa ist die Islamistenszene so stark wie in Belgien. 440 junge Männer kämpfen in Syrien, sie suchen nach einer Struktur, die ihr Land ihnen nicht bietet.

Geen enkele ouder op de wereld kan deze pijn dragen

- 08/10/2014

Op het terroristenproces in Antwerpen kwamen slechts 9 van de 46 beklaagden opdagen. De meerderheid van hen leeft nog altijd in Syrië, tot groot verdriet van hun familie die achterbleef. De achterblijvers voelen zich door de overheid in de steek gelaten. Ze klagen dat de politie hen meer tegenwerkt dan helpt, en dat ze alleen staan met hun verdriet. Om ook hun kant van het verhaal te tonen, namen ze contact op met UA-onderzoeker Montasser AlDe’emeh.

‘Ik ben teruggekomen voor mijn gezin en mijn familie. Dat laat ik niet zomaar schieten’

- 24/09/2014

Hij is jong, moslim en banketbakker. Hij is geboren en getogen in het Antwerpse. Toch vertrok Michael Delefortrie naar Syrië. Na vijf weken keerde hij gedegouteerd terug. Volgende week maandag staat hij samen met 46 andere verdachten terecht op het grote terrorismeproces. Een monoloog van een Syriëstrijder in ruste.

'Als jonge gasten keken we op naar Ronaldo en Messi. Nu zijn Bin Laden en Baghdadi onze voorbeelden'

- 17/09/2014

Voor zijn doctoraat aan de Universiteit Antwerpen verdiept onderzoeker Montasser AlDe’emeh zich in de problematiek en de drijfveren van de Belgische Syriëstrijders. Zijn studie bracht hem eerder dit jaar naar Syrië en Gaza, en tussen 4 en 12 september interviewde hij dagelijks – via WhatsApp en Facebook – een jonge Antwerpse IS-strijder die aan het front al twee broers zag sneuvelen, de jongste was amper 17 jaar. Voor het Westen zijn het meedogenloze terroristen, voor de Islamitische Staat ‘martelaren’.

Onderzoeker tussen polderjihadisten in Syrië

- 16/07/2014

Met gevaar voor eigen leven begeeft onderzoeker Montasser AlDe’emeh zich onder de polderjihadisten in Syrië. Hij trekt met ze op, praat met ze en ligt met ze onder vuur. Alles om te begrijpen wat de jongeren drijft.

Vlaamse jongen wordt jihadstrijder

- 19/03/2014

Sinds meer dan een jaar vecht Antwerpenaar Brian De Mulder in Syrië, en hij is niet van plan terug te komen. Hoe wordt een gewone jongen die bij Germinal Beerschot voetbalt een strijder bij een extreme jihadistische militie? Knack volgde De Mulders spoor van de Antwerpse pleintjes tot de straten van Aleppo, en praatte uren met hem via Skype. Dit is zijn verhaal.