We mogen ons niet in de slachtofferrol wentelen

- 28/10/2015

Minister van Onderwijs Hilde Crevits stelde de Gentse imam Khalid Benhaddou aan als coördinator van een team islamexperts dat in scholen de radicalisering van moslimjongeren moet tegengaan. 'We moeten dringend het onderwijs in onze moskeeën veranderen. Het is veel te ouderwets.'

De politie heeft hem in een hoek geduwd, tot hij geen andere uitweg zag

- 07/10/2015

Ondanks alles is ze trots, zegt ze. 'Ik ben ervan overtuigd dat hij de mensen daar geholpen heeft.' Haar zoon Nourredine stierf twee jaar geleden terwijl hij in Syrië bij Al-Nusra streed, en werd op het Sharia4Belgium-proces alsnog tot vijftien jaar cel veroordeeld. Jihad-onderzoeker Montasser AlDe'emeh sprak met Fatiha, de moeder van een Syriëstrijder. 'Ik heb nog altijd spijt dat ik hem die laatste keer niet langer heb omhelsd.'

Het echte verhaal achter de Tunesische aanslagen: de strijd om de berg

- 16/09/2015

In de bergen aan de Algerijnse grens voert een lokale al-Qaedagroep een gewapende strijd tegen het Tunesische leger. Volgens de regering is die groep verantwoordelijk voor de aanslag in het Bardomuseum van 18 maart, waarbij 23 doden vielen. Montasser AlDe’emeh en Pieter Stockmans trokken naar de bergstad Kasserine, op zoek naar de leider van de groep.

Het echte verhaal achter de Tunesische aanslagen: de strijd om de moskee

- 09/09/2015

De toestand is broeierig in Tunesië. Toen in 2011 het regime van dictator Ben Ali werd omvergeworpen, won de extremistische islam terrein. Een cruciale plek daarbij is Kairouan, dat door jihadi-salafisten werd uitgeroepen tot hoofdstad van een islamitische staat. Hier radicaliseerde de schutter die op het strand van Sousse 38 hotelgasten vermoordde. Montasser AlDe’emeh en Pieter Stockmans trokken ernaartoe, op zoek naar de aanstokers en hun motieven.

Belgen moeten weten tot wat IS in staat is

- 21/08/2015

In een geluidsboodschap die hij verstuurde naar Montasser AlDe'emeh dreigt een Antwerpse Syriëstrijder met aanslagen in België. De veiligheidsdiensten nemen de boodschap ernstig, maar zien geen reden om het dreigingsniveau op te trekken.

Veel Belgische moslims hebben te weinig ambitie

- 17/06/2015

‘Ik denk dat we op een scharniermoment zijn gekomen. Ofwel draaien we elkaar de rug toe, ofwel geven we elkaar het voordeel van de twijfel.’ Een gesprek met ex-imam Sulayman Van Ael over geweld in de islam, de laksheid onder Vlaamse moslims, en de reden van zijn publieke afscheid. ‘Ik werd al vaker bedreigd, maar nu ben ik echt ongerust.’

Hoezo, bang om terug te keren? Ik wíl niet terugkeren

- 20/05/2015

De Kortrijkse Syriëstrijder Abdelmalek Boutalliss, die bekendstaat als Abu Nusaybah, vecht in de Syrische woestijn bij de IS. Hij is niet van plan om naar België terug te keren. Onderzoeker en Knack-medewerker Montasser AlDe’emeh, die zich verdiept in de drijfveren van Syriëstrijders, praatte met hem én met zijn ouders.

Thuis bij de ouders van Fouad Belkacem

- 04/03/2015

Belgiës nieuwe boeman, Fouad Belkacem, slijt zijn dagen in de gevangenis van Antwerpen. Maar wie is hij eigenlijk? Waar komt hij vandaan? Hoe is hij geradicaliseerd? Onderzoeker en Knack-medewerker Montasser AlDe’emeh praatte met hem en zijn familie. ‘Na de rellen om het hoofddoekverbod kon Fouad drie dagen niet op zijn benen staan door de stokslagen van de politie.’

Geen enkele ouder op de wereld kan deze pijn dragen

- 08/10/2014

Op het terroristenproces in Antwerpen kwamen slechts 9 van de 46 beklaagden opdagen. De meerderheid van hen leeft nog altijd in Syrië, tot groot verdriet van hun familie die achterbleef. De achterblijvers voelen zich door de overheid in de steek gelaten. Ze klagen dat de politie hen meer tegenwerkt dan helpt, en dat ze alleen staan met hun verdriet. Om ook hun kant van het verhaal te tonen, namen ze contact op met UA-onderzoeker Montasser AlDe’emeh.

‘Ik ben teruggekomen voor mijn gezin en mijn familie. Dat laat ik niet zomaar schieten’

- 24/09/2014

Hij is jong, moslim en banketbakker. Hij is geboren en getogen in het Antwerpse. Toch vertrok Michael Delefortrie naar Syrië. Na vijf weken keerde hij gedegouteerd terug. Volgende week maandag staat hij samen met 46 andere verdachten terecht op het grote terrorismeproces. Een monoloog van een Syriëstrijder in ruste.

Dubbel leven