Het echte verhaal achter de Tunesische aanslagen: de strijd om de moskee

- 09/09/2015

De toestand is broeierig in Tunesië. Toen in 2011 het regime van dictator Ben Ali werd omvergeworpen, won de extremistische islam terrein. Een cruciale plek daarbij is Kairouan, dat door jihadi-salafisten werd uitgeroepen tot hoofdstad van een islamitische staat. Hier radicaliseerde de schutter die op het strand van Sousse 38 hotelgasten vermoordde. Montasser AlDe’emeh en Pieter Stockmans trokken ernaartoe, op zoek naar de aanstokers en hun motieven.

Belgen moeten weten tot wat IS in staat is

- 21/08/2015

In een geluidsboodschap die hij verstuurde naar Montasser AlDe'emeh dreigt een Antwerpse Syriëstrijder met aanslagen in België. De veiligheidsdiensten nemen de boodschap ernstig, maar zien geen reden om het dreigingsniveau op te trekken.

'Veel Belgische moslims hebben te weinig ambitie'

- 17/06/2015

‘Ik denk dat we op een scharniermoment zijn gekomen. Ofwel draaien we elkaar de rug toe, ofwel geven we elkaar het voordeel van de twijfel.’ Een gesprek met ex-imam Sulayman Van Ael over geweld in de islam, de laksheid onder Vlaamse moslims, en de reden van zijn publieke afscheid. ‘Ik werd al vaker bedreigd, maar nu ben ik echt ongerust.’

'Hoezo, bang om terug te keren? Ik wíl niet terugkeren'

- 20/05/2015

De Kortrijkse Syriëstrijder Abdelmalek Boutalliss, die bekendstaat als Abu Nusaybah, vecht in de Syrische woestijn bij de IS. Hij is niet van plan om naar België terug te keren. Onderzoeker en Knack-medewerker Montasser AlDe’emeh, die zich verdiept in de drijfveren van Syriëstrijders, praatte met hem én met zijn ouders.

Thuis bij de ouders van Fouad Belkacem

- 04/03/2015

Belgiës nieuwe boeman, Fouad Belkacem, slijt zijn dagen in de gevangenis van Antwerpen. Maar wie is hij eigenlijk? Waar komt hij vandaan? Hoe is hij geradicaliseerd? Onderzoeker en Knack-medewerker Montasser AlDe’emeh praatte met hem en zijn familie. ‘Na de rellen om het hoofddoekverbod kon Fouad drie dagen niet op zijn benen staan door de stokslagen van de politie.’

Paradies statt Lasagne

- 23/01/2015

Nirgendwo in Westeuropa ist die Islamistenszene so stark wie in Belgien. 440 junge Männer kämpfen in Syrien, sie suchen nach einer Struktur, die ihr Land ihnen nicht bietet.

Geen enkele ouder op de wereld kan deze pijn dragen

- 08/10/2014

Op het terroristenproces in Antwerpen kwamen slechts 9 van de 46 beklaagden opdagen. De meerderheid van hen leeft nog altijd in Syrië, tot groot verdriet van hun familie die achterbleef. De achterblijvers voelen zich door de overheid in de steek gelaten. Ze klagen dat de politie hen meer tegenwerkt dan helpt, en dat ze alleen staan met hun verdriet. Om ook hun kant van het verhaal te tonen, namen ze contact op met UA-onderzoeker Montasser AlDe’emeh.

‘Ik ben teruggekomen voor mijn gezin en mijn familie. Dat laat ik niet zomaar schieten’

- 24/09/2014

Hij is jong, moslim en banketbakker. Hij is geboren en getogen in het Antwerpse. Toch vertrok Michael Delefortrie naar Syrië. Na vijf weken keerde hij gedegouteerd terug. Volgende week maandag staat hij samen met 46 andere verdachten terecht op het grote terrorismeproces. Een monoloog van een Syriëstrijder in ruste.

'Als jonge gasten keken we op naar Ronaldo en Messi. Nu zijn Bin Laden en Baghdadi onze voorbeelden'

- 17/09/2014

Voor zijn doctoraat aan de Universiteit Antwerpen verdiept onderzoeker Montasser AlDe’emeh zich in de problematiek en de drijfveren van de Belgische Syriëstrijders. Zijn studie bracht hem eerder dit jaar naar Syrië en Gaza, en tussen 4 en 12 september interviewde hij dagelijks – via WhatsApp en Facebook – een jonge Antwerpse IS-strijder die aan het front al twee broers zag sneuvelen, de jongste was amper 17 jaar. Voor het Westen zijn het meedogenloze terroristen, voor de Islamitische Staat ‘martelaren’.

Onderzoeker tussen polderjihadisten in Syrië

- 16/07/2014

Met gevaar voor eigen leven begeeft onderzoeker Montasser AlDe’emeh zich onder de polderjihadisten in Syrië. Hij trekt met ze op, praat met ze en ligt met ze onder vuur. Alles om te begrijpen wat de jongeren drijft.