'Als jonge gasten keken we op naar Ronaldo en Messi. Nu zijn Bin Laden en Baghdadi onze voorbeelden'

Hij groeide op in Antwerpen, had er zijn familie, zijn vrienden en zijn vaste snackbars in de Handelstraat. Vandaag woont hij in het Syrische Raqqa en vecht hij een brutale strijd aan de zijde van de Islamitische Staat. Hoe is het zover kunnen komen? Waarom wil zo’n jongeman zijn leven op het spel zetten om per AK47 een islamitische heilstaat op te richten?

Voor zijn doctoraat aan de Universiteit Antwerpen verdiept onderzoeker Montasser AlDe’emeh zich in de problematiek en de drijfveren van de Belgische Syriëstrijders. Zijn studie bracht hem eerder dit jaar naar Syrië en Gaza, en tussen 4 en 12 september interviewde hij dagelijks – via WhatsApp en Facebook – een jonge Antwerpse IS-strijder die aan het front al twee broers zag sneuvelen, de jongste was amper 17 jaar. Voor het Westen zijn het meedogenloze terroristen, voor de Islamitische Staat ‘martelaren’.

De stad Raqqa is de hoofdstad van het kalifaat en wordt volledig door de IS gecontroleerd. De oorlog met het Syrische regeringsleger van Bashar Al-Assad woedt er in alle hevigheid. Op 6 september stuurde de Vlaamse IS-strijder dit bericht: ‘Vandaag 58 doden in Raqqa door de straaljagers van Assad. Negen broeders van de IS, onder wie één Belg, werden gedood, de rest waren burgers. Er waren heel veel zwaargewonden, vrouwen en kinderen die armen en benen hebben verloren. Sommige slachtoffers zijn volledig verbrand, je kunt zelfs hun gezicht niet meer herkennen. Zelf ben ik ook gewond geraakt. Toen ik probeerde mensen van onder het puin te halen, werden we nog eens gebombardeerd.’

Waarom bent u naar Syrië vertrokken? Waarom zoekt u vrijwillig het gevaar en het geweld op?

ANTWERPSE IS-STRIJDER: Voor de gewapende jihad. De profeet, vrede zij met hem, heeft gezegd dat er een tijd komt dat er drie moslimlegers zullen zijn. Eén in de Levant – het gebied dat het huidige Palestina, Libanon, Jordanië en Syrië beslaat -, één in Irak, en één in Jemen. Toen de metgezellen vroegen: ‘Waar moeten we ons aansluiten als we in die tijd leven’, zei de profeet tot driemaal toe: ‘Sluit je aan bij het leger in de Levant.’ Dat hebben wij gedaan. We strijden tegen ongeloof en tegen de Amerikanen. Allah zegt in de Koran: degenen die geloven, emigreren, en de jihad voeren, zullen de hoogste plaats in het paradijs verwerven. Wij zijn naar hier gekomen om de gewapende jihad in de praktijk te brengen en een kalifaat te stichten in Irak en Syrië dat voor honderd procent volgens de sharia, het islamitisch recht, wordt bestuurd.

Wat vindt u van de schokkende onthoofdingen van twee Amerikaanse journalisten? Hoe kunt u dat goedpraten?

ANTWERPSE IS-STRIJDER: De Islamitische Staat heeft daar rechtvaardig gehandeld. Er is nu eenmaal een oorlog aan de gang tussen het kamp van de gelovigen, de moslims, en het kamp van de ongelovigen zoals de Amerikanen en de Joden. Die journalisten zijn gedood omdat de Verenigde Staten wereldwijd moslims uitroeien. Amerika is zich met Irak komen bemoeien. President Barack Obama is begonnen met een oorlog tegen de IS door het Iraakse leger van Nouri Al-Maliki te bewapenen. Hij zet drones in die soldaten van de IS bombarderen – daarmee worden trouwens vooral onschuldige mensen gedood. Mannen, vrouwen en kinderen die niets met deze oorlog te maken hebben.

Maar die journalisten waren toch ook onschuldig?

ANTWERPSE IS-STRIJDER: Zolang Amerika ons blijft bombarderen, zullen er koppen rollen van Amerikanen en Britten. Dat is geen dreigement maar een belofte. Maar pas op: de IS doodt niet zonder reden. Het Syrische volk in Raqqa en omstreken houdt van de IS. Er is hier geen haram meer (gedrag tegen de islamitische voorschriften in, nvdr.). Er zijn zware straffen voor mensen die stelen. Van wie steelt – ook al is hij moslim – wordt de hand afgehakt, zoals de sharia dat voorschrijft. Winkeliers kunnen hun winkels nu zonder problemen openlaten, zelfs tijdens het gebed, met de kassa vol geld. Er wordt niets gestolen. In België of Marokko is dat onmogelijk.

Hebben jullie de bekende Belgisch-Franse prediker Illias Azaouj ook onthoofd?

ANTWERPSE IS-STRIJDER: Dat klopt. We hadden bewijzen dat hij een spion was, en dat is nu eenmaal de straf die daarop staat. Een vriend van mij uit Engeland was erbij toen hij onthoofd werd. Kijk, wij onthoofden niet zomaar mensen. We hebben politieagenten, geheime diensten en rechtbanken. Maar het is een duidelijk signaal voor buitenlandse veiligheidsdiensten die proberen om de IS te infiltreren. Trouwens, wij hebben ook spionnen. Zelfs in Turkije zijn er heel wat mensen die voor ons werken. De Turken zijn bang van ons. Ze weten dat ze de IS met rust moeten laten, want de IS kan er het toerisme kapotmaken. Een paar aanslagen in Istanbul en Ankara, en geen enkele toerist wil nog naar Bodrum of een andere Turkse badplaats. Maar wij willen geen oorlog met Turkije, en Turkije wil geen oorlog met ons. Een heleboel producten hier komen trouwens uit Turkije, zoals onze Nutella.

Is onthoofden niet barbaars?

ANTWERPSE IS-STRIJDER: Doodschieten gaat snel en klinisch. Een hoofd afhakken, daarentegen, veroorzaakt panische angst bij de vijand. Sinds die broeder de twee journalisten heeft onthoofd, is de hele wereld bang van de IS. Dat is ons doel. Onze vijanden, degenen die ons de oorlog hebben verklaard, moeten bang van ons worden. Door hoofden af te hakken laten we duidelijk zien hoe bloeddorstig we zijn.

Ook heel wat moslims hebben zich afgekeerd van de IS na de moord op de twee journalisten.

ANTWERPSE IS-STRIJDER: Ons doel is Allah tevreden stellen. Zelfs al was de hele mensheid tegen ons. Dat Allah met ons is, is het enige wat telt. Wij zijn niet op zoek naar sympathie, hè. Wij willen rechtvaardigheid. Kijk naar wat er gebeurt in Gaza. Vind jij dat rechtvaardig? De VS steunen Israël met geld en wapens. Geen enkel Arabisch land is tegen het onrecht in Gaza in opstand gekomen.

En als we klaar zijn met Irak en Syrië komt Libanon aan de beurt, dan Jordanië, en ten slotte Palestina. Als we de grenzen van Palestina bereiken, zullen we de Palestijnen daar oproepen om tijdelijk weg te vluchten, want dan komt er een zware oorlog tussen de IS en Israël. We zullen ze platbombarderen: alle soldaten in Israël gaan eraan. Israëli’s die de Israëlische regering niet steunen, moeten het daar maar afbollen. Zelfs de Joden die in Antwerpen wonen, zijn niet veilig.

Wat hebben de Antwerpse Joden hiermee te maken?

ANTWERPSE IS-STRIJDER: Ze geven financiële steun aan de Israëlische regering. Ook de Amerikanen moeten we aanpakken, stuk voor stuk. Zij hebben Bush en Obama verkozen, die een oorlog tegen moslims voeren in Irak en Afghanistan. En uiteindelijk gaan we Jeruzalem bevrijden. Dat is ons einddoel.

Sommige moslims zeggen: ‘Als de IS per se tegen Israël wil vechten, waarom gaan ze dan niet naar Gaza?’

ANTWERPSE IS-STRIJDER: Om te beginnen is Gaza van de buitenwereld afgesloten. Zelfs als toerist kom je er niet in. Bovendien heeft Israël een van de sterkste legers ter wereld. Wij kunnen Palestina momenteel alleen maar helpen met onze smeekbeden. Maar er is ondertussen in Gaza wel een groepering die een eed van trouw heeft gezworen aan Abu Bakr Al-Baghdadi, de leider van de IS.

Maar waarom stelt de moslimgemeenschap die vraag niet aan de Egyptische generaal Al-Sisi, aan de Saudische regering, of aan koning Mohammed van Marokko? Waarom gaan zij de onschuldige mensen in Gaza niet helpen? Wij worden wereldwijd als terroristen gezien.

De Belgische imam Nordine Taouil zegt dat de IS dwaalt en veroordeeld moet worden.

ANTWERPSE IS-STRIJDER: Taouil is helemaal geen imam. Hij heeft een beetje gestudeerd in Saudi-Arabië en Londen, meer niet. We zien hem als een kafir, een ongelovige. Een moslim kan zich door bepaalde handelingen buiten de islam plaatsen. Door samen te werken met ongelovigen tegen andere moslims, bijvoorbeeld. Nordine Taouil heeft dat duidelijk wel gedaan. Hij heeft openlijk toegegeven dat hij Sharia4Belgium heeft aangeklaagd bij de Belgische staat. Het is verboden voor een moslim om een andere moslim aan te klagen.

Je kunt het oneens zijn met sommige provocaties van Abu Imran (Fouad Belkacem, woordvoerder van Sharia4Belgium, nvdr.), maar met wat hij zegt in zijn lezingen is elke moslim het helemaal eens. Ik steun hem ook volledig in de verheerlijking van Osama Bin Laden. Als jonge gasten keken we op naar Cristiano Ronaldo en Lionel Messi. Nu zijn Osama Bin Laden en Baghdadi onze voorbeelden. Osama Bin Laden heeft Amerika aangevallen omdat de VS Israël jaarlijks miljarden euro’s toestoppen. Bin Laden had Amerika nochtans gewaarschuwd: stop met Israël te steunen. Amerika heeft 3000 burgers verloren bij de aanslagen van 11 september 2001. Wij, de strijders van de Islamitische Staat, hopen nog veel meer slachtoffers te maken.

Het Westen vreest voor aanslagen van teruggekeerde Syriëstrijders. Is dat terecht? Zou u Belgische burgers kunnen doden?

ANTWERPSE IS-STRIJDER: Waarom vreest het Westen een aanslag? Omdat het moslimbloed aan zijn handen heeft. Moslims worden in het Westen doorlopend vernederd. Onze profeet, van wie we meer houden dan van onze ouders en onszelf, wordt ongestraft beledigd door Filip Dewinter, Geert Wilders, Marine Le Pen enzovoort.

Het Westen is hypocriet als het over vrije meningsuiting gaat. Als mensen als Dewinter en Wilders het recht op vrije meningsuiting hebben, waarom hebben wij dat dan niet? Abu Imran zit al twee jaar in de gevangenis vanwege bepaalde uitspraken. Maar als de ongelovigen de profeet mogen beledigen, mag ik toch zeggen dat ik trots ben op wat Osama Bin Laden heeft gedaan? Als Abu Imran de gevangenis in moet omdat hij een extreme mening heeft, dan geldt dat ook voor Dewinter en Wilders. Dewinter heeft zijn dochter laten fotograferen aangekleed als een hoer met een nikab (een gezichtssluier, nvdr.). Grote affiches daarvan werden in Marokkaanse buurten op het Kiel opgehangen. Vindt u dat normaal?

Nee, in België is er geen vrije meningsuiting voor moslims. Als je er zegt dat wat Osama Bin Laden heeft gedaan goed is, dan heet dat ‘aanzetten tot haat’ en riskeer je een gevangenisstraf van vijf jaar. Abu Imran riep ook op om niet te gaan stemmen. Daar heeft hij toch gelijk in?

Stemmen is toch de kern van een democratie?

ANTWERPSE IS-STRIJDER: Allah is de enige wetgever, niemand anders heeft het recht om wetten te maken. Wij geloven niet in de democratie. Kijk naar de Moslimbroeders in Egypte, of naar Hamas in Gaza. Ze hebben de verkiezingen gewonnen, en worden dan als terroristen weggezet of van de macht verdreven.

In België maken ze dagelijks nieuwe wetten en regels die gericht zijn tegen de moslims. Een nikabverbod, een hoofddoekenverbod, en binnenkort misschien een baardverbod en een verbod op sommige moskeeën? Waarom mogen onze zusters geen hoofddoek dragen? Ik verplicht ze daar niet toe, hoor. Ze doen dat uit vrije wil. Dat heb ik ook gezegd tegen de Antwerpse directrice die het hoofddoekenverbod in haar school heeft ingevoerd, mevrouw Heremans. Ik heb haar gezegd dat als ik kinderen zou hebben, ik ze liever niet naar school stuur dan dat ze geen hoofddoek mogen dragen. Hun hoofddoek is hun eer. Sta ons dan toe om islamitische scholen op te richten. De Joden hebben in Antwerpen ook eigen scholen.

Wat vinden jullie van het feit dat de overheid moslims probeert tegen te houden om naar Syrië te vertrekken?

ANTWERPSE IS-STRIJDER: Dewinter, Wilders en al die andere politici, de leerkrachten op school en de mensen op het werk, ze zeiden altijd: ‘Aanpassen of opkrassen.’ Als ik me niet wil aanpassen aan de Belgische samenleving, dan mag ik toch opkrassen naar Syrië, of niet soms? Waarom zou de Belgische staat me dan mogen tegenhouden?

Mist u België weleens?

ANTWERPSE IS-STRIJDER: Ja, zeker, ik mis België af en toe. Ik mis mijn familie, mijn vrienden, de snacks van bij Snack Bilal en Snack Casablanca, de tiramisu zonder alcohol die ze verkopen in de Handelstraat (lacht). Maar Allah zegt: als jullie vrouwen, moeders, kinderen, alles wat jullie liefhebben in deze wereld, belangrijker zijn dan Allah, de profeet en de jihad, verwacht dan een zware straf.

Gelooft u in de multiculturele samenleving?

ANTWERPSE IS-STRIJDER: Natuurlijk geloof ik in een multiculturele samenleving. Hier bij de IS hebben we meer dan tachtig verschillende nationaliteiten: Marokkanen, Turken, Belgen, Fransen, Amerikanen… De hele wereld is hier aanwezig. We leven in deze Islamitische Staat zelfs samen met christenen, mijn búren zijn christenen. Ze worden geacht de djizja, een kleine belasting, te betalen. Tot nu toe hebben ze dat nog niet gedaan, maar ze hebben daarover een akkoord getekend met de IS. In ruil voor de djizja krijgen de christenen ook de bescherming van de IS, voor de rest worden ze met rust gelaten.

Heeft het hoofddoekenverbod meegespeeld in uw keuze om naar Syrië te gaan?

ANTWERPSE IS-STRIJDER: Het hoofddoekenverbod is erg, maar het heeft mijn keuze niet bepaald. Wel hoop ik dat vrouwen in België zullen inzien hoe de islam met zulke verboden wordt bestreden. In Frankrijk mag je zelfs niet bidden op de openbare weg. Dus als je met de auto van België naar Marokko reist en onderweg in een tankstation gaat bidden, kan om het even wie de politie bellen. Ik hoop dat moslims daar genoeg van krijgen en in groten getale zullen emigreren naar de Islamitische Staat.

Klopt het dat de IS iedereen doodt die hen tegenwerkt bij de stichting van het kalifaat?

ANTWERPSE IS-STRIJDER: Dat klopt niet, ik ken moslims en vrienden in België die tegen de IS en het kalifaat zijn, en die gaan we echt niet doden. Je mag je mening zeggen als moslim.

Veel moslims zijn gekant tegen de harde methodes van de IS, met die onthoofdingen. Daarom heeft de moslimgemeenschap in Europa jullie ook buiten de gemeenschap geplaatst.

ANTWERPSE IS-STRIJDER: Wij komen met het zwaard en met onze AK47’s. Peace and love, daar geloven wij niet meer in. De geestelijke leiders van de moslimgemeenschap in Europa zijn vaak hypocriet. Ze weten wat er gebeurt in Palestina, dat er moslims worden afgeslacht in Syrië, Irak, Afghanistan, Tsjetsjenië, Mali en Myanmar, maar ze reageren nauwelijks. Maar op de dag des oordeels zal elke moslim verantwoording moeten afleggen.

Jullie strijden in Syrië tegen het regime van Assad. Maar nu wordt er gezegd dat jullie aan hem olie verkopen, en dat jullie in Aleppo vechten tegen de rebellen van Al-Nusra terwijl jullie de soldaten van het regeringsleger ongemoeid laten.

ANTWERPSE IS-STRIJDER: Wij verkopen niet rechtstreeks olie aan Assad, wel aan gewone mensen. Misschien verkopen zij de olie door aan Assad. Maar hij ziet ons als de grootste vijand, hoor. Als wij olie zouden verkopen aan Assad, waarom vechten we dan tegen hem? Waarom hebben we de laatste maand dan grote overwinningen geboekt tegen Assad? We hebben Firqa 17 omsingeld en aangevallen, een plek dicht bij Raqqa waar veel soldaten van Assad gelegerd waren. Daar zijn veel doden bij gevallen. Ook bij de verovering van andere steden, in Hasaka, zijn doden gevallen. Recent hebben we de luchthaven van Tabqa veroverd. Een grote veldslag, waarbij 300 doden zijn gevallen aan de kant van de IS en 170 doden aan de kant van Assad. Honderd soldaten van Assad werden gevangengenomen. Zeg nu nog eens dat we met Assad samenwerken. Dat is een dikke leugen.

Kent u andere Belgen in Raqqa? Hebt u contact met hen?

ANTWERPSE IS-STRIJDER: Ik ken heel wat Belgen in Raqqa. Brian De Mulder, bijvoorbeeld, en Abu Hanifa (kopstuk van Sharia4Belgium dat moet terechtstaan maar in Syrië zit, nvdr.) .

U kent dus mensen die eind september in het proces tegen Sharia4Belgium moeten terechtstaan?

ANTWERPSE IS-STRIJDER: Ja, maar ik heb ze daar nooit over horen praten. Het interesseert ze geen bal wat de regering of het gerecht beslist, ze willen toch nooit terugkeren. Maar het doet ons pijn wat ze Abu Imran en zijn gezin aandoen. En Umm Haneefa en Umm Abbas (twee meisjes die op 15 mei op Zaventem werden gearresteerd. Ze waren onderweg naar Syrië, nvdr.). Dat is weer een voorbeeld van de oorlog tegen de islam.

Abu Imran zit onschuldig in de gevangenis. Ik ben een paar keer in de moskee van Sharia4Belgium geweest. Ook hier heb ik met mensen gesproken die bij Sharia4Belgium zaten, zoals Brian De Mulder, en ik heb ze gevraagd of het klopt dat Abu Imran hen heeft gebrainwasht. Ze hebben allemaal gezegd dat Abu Imran hier niets mee te maken heeft. Het was sjeik Anwar Al-‘Awlaqi die hen heeft gebrainwasht (de inmiddels overleden ‘Bin Laden van het internet’, die ervan werd verdacht te rekruteren voor Al-Qaeda, nvdr.) . Ook ik ben naar Syrië vertrokken nadat ik lezingen van hem had gevolgd op het internet. Anwar Al-‘Awlaqi heeft me overtuigd om te gaan. Abu Imran heeft niets misdaan, hij heeft gewoon zijn mening gezegd.

Zijn Belgische IS-strijders dan niet bang om vervolgd te worden als ze ooit terugkeren naar België?

ANTWERPSE IS-STRIJDER: Sommige broeders overwegen om terug te keren, maar ze weten dat ze in België vervolgd zullen worden en wellicht een zware gevangenisstraf zullen krijgen. Dus doen ze het niet. Ik zou óók graag eens mijn ouders bezoeken, maar dat is jammer genoeg niet voor ons weggelegd. Als ik dat doe, vlieg ik de volgende dag achter de tralies. En jezelf onnodig in gevaar brengen is niet toegestaan in de islam.

Hoe groot is de kans dat teruggekeerde IS-strijders een terreuraanslag plegen in België?

ANTWERPSE IS-STRIJDER: Bart De Wever is volgens mij terecht bang voor terreuraanslagen in Antwerpen. De kans is groot.

Waarom?

ANTWERPSE IS-STRIJDER: Als men de moslims met rust zou laten, zou er niets gebeuren. Maar men begint mensen op te sluiten, zoals Abu Imran, Umm Haneefa en Umm Abbas en mensen die naar Syrië willen komen. Dan bestrijd je de IS, de islam en onze broeders en zusters. Actie roept reactie op. Blijf van ons af, dan blijven wij van jullie af.

Duitsland wil nu met ongeveer 75 miljoen euro de Koerden steunen die ons bestrijden in Irak. Dan mag je ook een tegenreactie verwachten. Waarom moest Amerika zich komen bemoeien in Irak? Tijdens de Eerste Golfoorlog heeft George Bush meer dan 1,5 miljoen vrouwen en kinderen gedood, en dan heb ik het nog niet over de mannen. De VS willen de wereld domineren, maar met ons werkt dat niet. Oké, de IS heeft geen zware wapens, maar wij hebben mankracht. Wij zijn geen lafaards, en wij zijn niet bang van de dood.

Schrik dus niet als er in België aanslagen worden gepleegd, want ook de Belgische regering heeft moslims de oorlog verklaard. Hoelang zitten er al Belgische soldaten in Afghanistan?

En Frankrijk? Wat Mohammed Merah deed, is rechtvaardig. (Merah vermoordde in maart 2012 drie Franse militairen en vier Joden, als vergelding voor de Franse aanwezigheid in Afghanistan en de situatie in Palestina, nvdr.) Ik hou van hem als van mijn broeder. Toen de moedjahedien de regering van Mali omverwierpen en de sharia wilden invoeren, heeft het Franse leger ze meteen aangevallen. Terwijl de Malinese regering door en door corrupt was en jarenlang onschuldige vrouwen, mannen en kinderen heeft gedood. Ze vergiftigde met opzet de waterputten.

Maar nee, wie gaat strijden in Syrië tegen een dictator als Assad, en terugkeert omdat hij gewond is of omdat hij zijn familie mist, moet de gevangenis in. Terwijl Joden die gaan helpen in het Israëlische leger om de Palestijnen in Gaza uit te moorden, ongestraft naar België mogen terugkeren. Een bewijs van de Belgische oorlog tegen de moslims.

De aanslag in het Joods Museum in Brussel praat u ook goed?

ANTWERPSE IS-STRIJDER: Oog om oog, tand om tand. De Joden hebben in de laatste Gaza-oorlog alleen al meer dan 2000 moslims gedood; de meesten van hen onschuldige burgers. Daartegenover staan vier doden in het Joods Museum. Die cijfers spreken toch voor zich? Iemand moet opstaan en de Palestijnen verdedigen.

Hoe rechtvaardigen jullie alle onschuldige doden die jullie op je geweten hebben?

ANTWERPSE IS-STRIJDER: De sjiieten, de Amerikanen en de Joden: voor ons is dat één pot nat. Zeker de sjiieten die de Syrische president Assad steunen en degenen die bij het Iraakse leger zitten. Die gaan we aanvallen, ontvoeren en doden. Dat is rechtvaardig, want zij maken de moslims kapot. Boven Raqqa vliegen er elke dag straaljagers van Assad, die hij heeft gekregen van de Russen. Daarmee bombardeert hij Syrische burgers. Af en toe komt er een IS-strijder om, maar de grote meerderheid van de doden en gewonden zijn onschuldige mensen.

Mijn droom is om als martelaar te sterven voor de zaak van Allah. Op de dag des oordeels zullen de martelaren beloond worden. Wij willen de dood liever dan het leven. En precies daarom is het Westen zo bang van ons.

Ook te raadplegen via Knack.
Gustaaf Van de Cloot
Niet simpel

Reageer