‘Dit is geen conflict: het is etnische zuivering’ (Montasser AlDe'emeh)

Bijna drie weken na de aanslag van Hamas, neemt het leed van de Palestijnse bevolking in Gaza met de dag toe door de aanhoudende bombardementen door Israël. Palestijnen in België roepen dringend op tot wereldwijd protest en tot een staakt-het-vuren. De Morgen ging met drie van hen in gesprek.

MONTASSER ALDE’EMEH (34) IS GEBOREN IN EEN PALESTIJNS VLUCHTELINGENKAMP IN JORDANIË

All animals are equal, but some are more equal than others”, zei George Orwell. En dat geldt ook voor wat er nu in de Gaza-strook gebeurt.­ Palestijnen worden gezien als derderangsburgers, veel honden in Europa worden beter behandeld. We krijgen nu amper de ruimte om rustig onze pijn en ons verdriet onder woorden te brengen. Ik moet mij verantwoorden, overal waar ik kom.

“Volgens veel mensen is dit een oorlog tussen Gaza en ­Israël. Nee. Het is een oorlog tussen de Israëlische regering en het Palestijnse volk. Het is geen conflict: het is onderdrukking, kolonialisme en ­etnische zuivering. De beelden uit Gaza voelen als een aanslag op mijn eigen leven. Ik voel walging, mijn wereld stort ineen. Als er geen camera’s waren, waren we allang afgeslacht.

“Israël heeft het recht om zichzelf te verdedigen, horen we. Maar dat klopt niet: als een bezetter je land afneemt, kan hij zich niet beroepen op zelfverdediging. De mensenrechten spelen voor Palestijnen geen rol. Het gaat om macht en strategische belangen, ook van het Westen. Maar kom ons dan niet achteraf ­lessen in ­moraal geven: Israël heeft dit zelf gecreëerd. Ze hebben het de Palestijnse staat onmogelijk gemaakt en hun eigen mensen verteld dat ze veilig waren door muren op te trekken.

“Veiligheid creëer je niet met lijken van onschuldige kinderen, waar ook ter wereld. Op termijn zal dit als een boemerang terugkeren. Wat nu nodig is, is een direct staakt-het-vuren. Daarna zal Israël moeten erkennen dat het een verpletterende verantwoordelijkheid draagt voor wat er is gebeurd. Dan moeten alle partijen met elkaar aan tafel, ook de radicale stemmen aan Israëlische en Palestijnse zijde. Maar dat zal niet gebeuren. De Israëlische regering is verblind door hun hoogmoed en morele arrogantie.”

Bron: De Morgen (Ans Boersma).

Reageer