Strength and Honor!

Ik begon eind 2013 (zie foto) aan mijn doctoraat. Enkele maanden later werd ik aangesteld als wetenschappelijk medewerker aan de KU Leuven. Ik zette alles op alles om te slagen. Ik hing veel rond met radicale moslimjongeren. Ik moest me anders voordoen dan ik ben. Ik riep dingen in de media waar ik niet achter stond. Ik moest mijn baard laten groeien. :-) In de zomer van 2014 reisde ik naar Syrië, waar ik twee weken veldonderzoek deed voor mijn doctoraat. Geen enkele onderzoeker deed het me voor. Daar belandde ik in de gevangenis op verdenking van spionage voor de Belgische inlichtingendiensten. Ik ontsnapte aan de dood. Na mijn terugkeer uit Syrië, kwam ik tot de vaststelling dat duizenden moslimjongeren vatbaar waren voor radicalisering en dat de sociale vrede in onze maatschappij op het spel stond. Ik heb toen mijn centrum opgericht om radicaliserende jongeren op andere gedachten te proberen brengen. Ik werkte ook voor de Veiligheid van de Staat omdat ik het mijn plicht vond als burger van dit land.

De afgelopen drie jaar lijken wel dertig jaar te zijn geweest. Ik werkte zestien tot achttien uur per dag, zeven dagen per week. Ik zweer jullie dat geen enkele beleidsmaker mij heeft bedankt. Ik sta op 'een lijst' met doelwitten, maar blijkbaar kan het hen niet veel schelen. Mij niet gelaten, ik doe het voor mijn medeburgers. Vandaag leef ik op een onbekend adres waar ik in alle rust aan mijn doctoraat voortwerk. Eigenlijk ben ik blij dat ik weg ben uit Molenbeek. De strijd duurt voort. Ik blijf me inzetten voor onze collectieve veiligheid! En voor ik het vergeet: het boek 'De weg naar radicale verzoening' komt eind volgende maand uit. Absoluut lezen!

Reacties op dit artikel

Lieve Van den Eeckhout
Respect!
filip heveraet
dit is een mooie website! veel doorzettingsvermogen voor je doctoraat en bedankt voor je vele inspanningen. Overigens, ik lees graag je bijdragen in Knack en hoop nog meer van je te horen. Van harte veel succes toegewenst!
Younes El Haddaji
Zoveel respect voor jou broeder. Ik sta volledig achter jou gedachten, je bent echt een strijder die zich voor niks klein laat maken. Je helpt echt je medeburgers, je bent mij van hartelijk bedankt broede. Ik kijk er ooit naar uit om jou ergens te ontmoeten. Had al eerder een email verstuurd ;) Ben een grote kennis van abdelmalek boutallis, die onwetende syriestrijder uit Kortrijk die in 2014 vertrok. Laat mij zeker weten. mvg Younes
Fatimazohra
Dank je wel voor je openhartigheid.Vergeef hen voor hun kortzichtigheid.Zoals ik vaker zei:gij hebt een mooie ziel,gwef niemand lucentie dat te vervuilen.
Joke jacobs
Respect Montasser. Ik kijk uit naar jouw boek. Succes met het doctoraat!!!
De Smet Kati
Ik bewonder' jou Montasser
The Lion King
Jouw ziel is van onschatbare waarde. Maakt niet uit wat mensen mogen denken. Weet dat er mensen zijn die jou zien als bron van inspiratie. Degenen die je niet begrijpen hebben zichzelf nooit begrepen. Hoe kunnen ze jou begrijpen? Als ze niet kunnen kijken met het hart? Denk hier aan als je je ooit zwak voelt en onbegrepen. Je hebt zelf geen licht verloren door een ander te verlichten. Jouw licht was zo sterk, het verlichte mij en heel België en je blijft dit doen. Je schenkt je empathie aan de zwakkeren en zet je hier voor in. Je bent het levend bewijs dat oprechtheid bestaat, dat menselijkheid bestaat en dat onvoorwaardelijke liefde bestaat. Moge God je ten alle tijden beschermen en beschermen van mensen met onzuivere intenties.

Reageer