Rechtbank Mechelen - "Mijn client werkte voor Staatsveiligheid en wilde vertrouwen van familie O. winnen"

(BELGA) In het proces tegen jihadexpert Montasser Alde'emeh, voormalig Mechels imam Khalid O., diens broer Jawad en de advocaat van Jawad, N. R., heeft de verdediging van Montasser Alde'emeh gevraagd om de zaak achter gesloten deuren te behandelen. Doordat Alde'emeh voor Staatsveiligheid werkte, zouden bepaalde elementen die ter zijner verdediging worden opgeworpen, de openbare veiligheid in het gedrang kunnen brengen. De rechtbank ging niet in op de vraag.

Bij aanvang van de zitting vroeg meester Walter Damen een behandeling achter gesloten deuren. "Doordat mijn cliënt op dat moment voor de Staatsveiligheid werkte, zal ik daarover moeten pleiten en bepaalde personages, citaten en procedures moeten benoemen waarvan het niet de bedoeling is dat ze vrijgegeven worden", aldus Damen. "Dit gaat over de veiligheid van de staat en hoeft morgen niet in de kranten te staan."

Volgens de federaal procureur is dit absoluut niet nodig, aangezien Alde'emeh zelf de pers niet geschuwd heeft sinds de aanvang van dit dossier en nooit eerder werd aangegeven dat behandeling achter gesloten deuren noodzakelijk was. De rechtbank meende dat er niet voldaan werd aan de voorwaarden om een zaak achter gesloten deuren te behandelen 'en dat het niet aannemelijk is dat een behandeling in openbaarheid 's lands veiligheid in het gedrang zou brengen.'

Daarna pleitte meester Damen dat de zaak niet gesteld kon worden omdat er nog een ander dossier loopt rond perslekken die in dit dossier gebeurden. "Journalisten wachtten beklaagden op voor hun verhoor en contacteerden hen om te vragen wat en hoe", zei Damen. "Dit is een schending van de rechten op een eerlijk proces, wanneer er bewust lekken gebeuren om bepaalde personen in diskrediet te brengen." De rechtbank buigt zich hierover bij de behandeling ten gronde.

Over het concrete dossier dat donderdag voorlag, zei de verdediging van Alde'emeh dat dit in zijn context gezien moet worden. "Montasser Alde'emeh werkte in die tijd voor Staatsveiligheid", klonk het. "Hij wist dat zijn telefoon afgetapt werd en toen hij een telefoontje van Khalid kreeg, ging hij snel in op de vraag om een document op te stellen omdat hij op die manier het vertrouwen van die familie kan winnen. De taak die mijn cliënt had bij staatsveiligheid was om teruggekeerde Syriëstrijders te begeleiden, helpen en info doorgeven over radicaliserende jongeren. In dat kader is het normaal dat hij meteen ingaat op de vraag van Khalid. Hij meent dat Khalid effectief zijn broer had begeleid en dat het document dat hij zelf opstelde als bijkomende ondersteuning diende."

Ook Alde'emeh zelf meent niets strafbaars te hebben gedaan. "Ik heb het bewuste document niet gesigneerd en wist zelfs niet dat het neergelegd was tijdens een raadkamer. Twee weken later stuurde ik zelfs nog een aangepaste versie door. Bovendien werkte ik toen voor Staatsveiligheid en één van de leden uit mijn team zei dat ik de imam moest helpen. Er was effectief een onofficiële samenwerking met de moskee op dat moment. Als Jawad zou vrijkomen, zou ik hem voor de Staatveiligheid opvolgen want hij vertrouwde mij. Ik vraag me echt af waarom ik veroordeeld zou worden. Mijn positie bij Staatsveiligheid werd onmogelijk, ik word bedreigd, leef ondergedoken en mijn familie heeft schrik. Er is geen enkel bewijs dat ik toestemming heb gegeven om dit document te gebruiken", besloot hij.

Belga,
Do. 13 Okt. 2016, Pagina 0

Reacties op dit artikel

Caers Monique
Dat het gerecht zich is eerst met belangrijke zaken bezig houd . En mensen die het goed menen hun ding laten doen . Ik sta achter Montasser . Laat die persoon gewoon gerust die is goe bezig
Rahma Azdad
Waar blijfts Staatsveiligheid als je ze nodig hebt? De zaak stinkt, jongen en you know. Veel succes

Reageer